Kanguru Haber

Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yeterli Mi?

Kanguru Haber

Kanguru Haber

Tıbbi Mümessillik mesleği hakkında bilginiz var mı? Tıbbi Mümessiller hangi şartlarda çalışır? Ya da tanıdığınız bir Tıbbi Mümessil var mı?

Eğer yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevabınız ne olursa olsun. Yazımızı okuduğunuzda Tıbbi Mümessil mesleği konusunda fikirleriniz değişebilir.

2002 yılının Ocak ayında ilaç sektörünün bir firmada Tıbbi Mümessil olarak çalışmaya başladım. İşe başladığım gün dışarıda kar yağıyordu. Okullar tatil olmuştu. Yollarda araç yoktu ve ben karda araç sürme tecrübem olmamasına rağmen yola çıkmak zorundaydım.

O karlı havada tanımadığım bir kişiye zincir taktırdım. Sorumlu olduğum üniteye ziyarete gittim. Benden önce çalışan mümessil olan tecrübelilerde aynı koşullarda çalışıyordu. Şimdi de aynı zor koşullarda çalışıyorlar.

Hastane , Sağlık Ocağı gibi ünitelerde çalışma yasakları işte o yıllarda başladı. Kişisel becerilerimize göre ziyaret yapıyorduk. Lakin bu konuyu aşmanın yollarını ararken ilimizde tecrübeli mümessiller “Tıbbi Mümessiller Derneği” kurdu. Sahada birebir gördüğüm kişiler bu derneğin öncüleriydiler. İl Sağlık Müdürlükleri ile görüşmeler yaptılar. Birer temsilci kartı düzenlenirse ziyaretlerimize devam edebileceğimizin müjdesini verdiler.

Gerçekten fedakarlık ederek çalışıyorlardı. Bir sorunları var mı? diye aklımızın ucundan geçmiyordu. Bizden topladıkları paraların hesabını kuruşu kuruşuna veriyorlardı. Hatta yönetimde yer almamız için bizleri destekliyorlardı. Hiçbiri de dernek başkanı olmalıyım hırsında değillerdi. Sahada çalışırken mesleğimiz hakkında bilgiler veriyorlardı.

Hatta hiç unutmam bir hastaneyi ziyaret ediyorum. Hastane güvenliğiyle tartıştım. Tartışma sebebim ise bana verilen broşürü hekimin masasına bırakmak istemem. Güvenlik ise anlayış göstermedi. Kaba kuvvet ve ağır sözlerle üzerime geldi. Sinirlendim. Hastaneden ayrıldım. Yarım saat sonra ilk önce bölge müdürüm aradı. Konuyu anlattım. Sağolsun. “Sen işini yapmak istemişsin. Diyaloglarla çözülebilirdi.” dedi. Arkasından Tıbbi Mümessiller Derneği Başkanı ve Yardımcısı aradı. Konuyu onlara anlattım. “Merak etme çözeriz” dediler.

Onların şahsımı gerçekten tanımaları bir avantaj olmuştu. Çünkü sahada nasıl etik çalıştığımı biliyorlardı.

Bu tecrübeden yola çıkarak eski bölgesel tıbbi mümessil derneklerinin kurulması gerektiğini vurgulamak isterim. 2 yıldır faaliyet gösteren mümessiller derneğinin bölgesel çözümlerde yetersiz olduğu görülmektedir. Sektörden ayrılmış kişilerin Tıbbi Mümessilleri temsilen firmaları ziyaret ederek sunum yapması yanlıştır. Ayrıca 500 üye ile “15.000 kişiyi temsil ediyorum” demeleri daha yanlıştır.

Tıbbi Mümessil olmak bir tecrübe birikimidir. Birikiminizi doğru yaparsanız her zaman kazanırsınız.

Ocak ayında kardeş web sitemiz www.kulecanbazi.com aracılığıyla bir anket düzenledik. Sorumuz “Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yaptıkları İşe Göre Yeterli Mi? ” anketimiz “Evet” ve “Hayır” şıklarından oluşuyor. Bugüne kadar 118 kişi katıldı. Anket halen devam ediyor. Ankette %25 Evet , % 75 Hayır şıkkı işaretlenmiş. Belki bu mesleği icra etmeyen dışarıdan kişiler “Evet” şıkkını işaretlemiş olabilir.

Sorumuzun şöyle değerlendirmek gerekir.

  • Tüm tıbbi mümessillerin maaşları eşit değil ,
  • Tüm mümessiller eşit çalışma koşullarında çalışmıyorlar.
  • Aylık 2000 km ile 5000 km arasında yol yapan mümessiller var.

Tıbbi Mümessilleri kesinlikle üzerindeki araba, kıyafet veya telefona göre değerlendirmeyin. Gerçek bir mümessil mesleği hakkında dürüst bilgiler verendir.

Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yaptıkları İşe Göre Yeterli Mi?” sorusuna şimdi yanıtınız ne olurdu. Evet mi ? Hayır mı?

Saygılarımla

Bülent Vural
Kanguru Haber Editörü

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Ahmet dedi ki:

    Yazınız için teşekkür ederim.ben aylık 7000 km yol giden bir meslektaşınız olarak bu konudaki tutarsızlığı eleştirmek istedim.haksızlığa bir son verilmesini istiyoruz

    1. Kanguru Haber dedi ki:

      Yorumunuzdan dolayı teşekkür ederiz.

  2. Ömer dedi ki:

    Merhaba mesleği en adil bir şekilde işin özünü tüm doğruluyla hekimlere anlatan bir biyolog olarak sektörde 6 ay gibi bir süre çalıştım ama maalesef ki firmalarda etikliği dürüstlüğü değil kolay yoldan insanlara kota yapmaya eğilttiklerinin farkındamısınız bilmiyorum x firmasında çalışmış olduğum sürede etik kurallar içinde hekim portföyümü eksiksiz ziyaret edip tüm eczanelerimi ziyaret eden biri olarak x firmasında çalışmış olmanın vermiş olduğu kötü etkiyi sürekli yaşadım her yerde k firmadan olmaz söylemini aldım sebebi ise x firması gibi firmaların sırf kota tutsun diye mümessillere yapmış olduğu baskılar nedeniyle etik dışı davranışladda bulunmadım diye ama bazı firmalar bunu güzel görebiliyor hakkını vererek çalıştığını biliyor keşke x firmasında çalışmasaydım dediğim çok oldu ama malesef ki bunu değişmek gibi bir imkanımız yok ücret konusuna gelincede gerçektende çok adaletsiz bir sistem mevcut umarım firmalar yapılanmaya giderken hem ücret konusunu hemde firmalarda etik dışı çalışmalar yapanları ve de spot denilen olayı firma yetkilileri takip edip bunu yapan kurum ve kişilerin önüne geçerlerse emin olun sektörde herkes hakettiği yere gelir ve hakettiği maaşı alır

  3. Hüseyin. dedi ki:

    5000 km utanmasalar 5 günde yaptıracaklar bana yani aylık 5 bin iyi bence. Geçen ay 10 bin km yol yaptım şoförlük yapsam daha çok kazanirim sanırım aldığımız maaş maaş değil prim desen hak getire.
    Zor iştir mümessillik.

BİR YORUM YAZ