Kanguru Haber

Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yeterli Mi?

Kanguru Haber

Kanguru Haber

Tıbbi Mümessillik mesleği hakkında bilginiz var mı? Tıbbi Mümessiller hangi şartlarda çalışır? Ya da tanıdığınız bir Tıbbi Mümessil var mı?

Eğer yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevabınız ne olursa olsun. Yazımızı okuduğunuzda Tıbbi Mümessil mesleği konusunda fikirleriniz değişebilir.

2002 yılının Ocak ayında ilaç sektörünün bir firmada Tıbbi Mümessil olarak çalışmaya başladım. İşe başladığım gün dışarıda kar yağıyordu. Okullar tatil olmuştu. Yollarda araç yoktu ve ben karda araç sürme tecrübem olmamasına rağmen yola çıkmak zorundaydım.

O karlı havada tanımadığım bir kişiye zincir taktırdım. Sorumlu olduğum üniteye ziyarete gittim. Benden önce çalışan mümessil olan tecrübelilerde aynı koşullarda çalışıyordu. Şimdi de aynı zor koşullarda çalışıyorlar.

Hastane , Sağlık Ocağı gibi ünitelerde çalışma yasakları işte o yıllarda başladı. Kişisel becerilerimize göre ziyaret yapıyorduk. Lakin bu konuyu aşmanın yollarını ararken ilimizde tecrübeli mümessiller “Tıbbi Mümessiller Derneği” kurdu. Sahada birebir gördüğüm kişiler bu derneğin öncüleriydiler. İl Sağlık Müdürlükleri ile görüşmeler yaptılar. Birer temsilci kartı düzenlenirse ziyaretlerimize devam edebileceğimizin müjdesini verdiler.

Gerçekten fedakarlık ederek çalışıyorlardı. Bir sorunları var mı? diye aklımızın ucundan geçmiyordu. Bizden topladıkları paraların hesabını kuruşu kuruşuna veriyorlardı. Hatta yönetimde yer almamız için bizleri destekliyorlardı. Hiçbiri de dernek başkanı olmalıyım hırsında değillerdi. Sahada çalışırken mesleğimiz hakkında bilgiler veriyorlardı.

Hatta hiç unutmam bir hastaneyi ziyaret ediyorum. Hastane güvenliğiyle tartıştım. Tartışma sebebim ise bana verilen broşürü hekimin masasına bırakmak istemem. Güvenlik ise anlayış göstermedi. Kaba kuvvet ve ağır sözlerle üzerime geldi. Sinirlendim. Hastaneden ayrıldım. Yarım saat sonra ilk önce bölge müdürüm aradı. Konuyu anlattım. Sağolsun. “Sen işini yapmak istemişsin. Diyaloglarla çözülebilirdi.” dedi. Arkasından Tıbbi Mümessiller Derneği Başkanı ve Yardımcısı aradı. Konuyu onlara anlattım. “Merak etme çözeriz” dediler.

Onların şahsımı gerçekten tanımaları bir avantaj olmuştu. Çünkü sahada nasıl etik çalıştığımı biliyorlardı.

Bu tecrübeden yola çıkarak eski bölgesel tıbbi mümessil derneklerinin kurulması gerektiğini vurgulamak isterim. 2 yıldır faaliyet gösteren mümessiller derneğinin bölgesel çözümlerde yetersiz olduğu görülmektedir. Sektörden ayrılmış kişilerin Tıbbi Mümessilleri temsilen firmaları ziyaret ederek sunum yapması yanlıştır. Ayrıca 500 üye ile “15.000 kişiyi temsil ediyorum” demeleri daha yanlıştır.

Tıbbi Mümessil olmak bir tecrübe birikimidir. Birikiminizi doğru yaparsanız her zaman kazanırsınız.

Ocak ayında kardeş web sitemiz www.kulecanbazi.com aracılığıyla bir anket düzenledik. Sorumuz “Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yaptıkları İşe Göre Yeterli Mi? ” anketimiz “Evet” ve “Hayır” şıklarından oluşuyor. Bugüne kadar 118 kişi katıldı. Anket halen devam ediyor. Ankette %25 Evet , % 75 Hayır şıkkı işaretlenmiş. Belki bu mesleği icra etmeyen dışarıdan kişiler “Evet” şıkkını işaretlemiş olabilir.

Sorumuzun şöyle değerlendirmek gerekir.

  • Tüm tıbbi mümessillerin maaşları eşit değil ,
  • Tüm mümessiller eşit çalışma koşullarında çalışmıyorlar.
  • Aylık 2000 km ile 5000 km arasında yol yapan mümessiller var.

Tıbbi Mümessilleri kesinlikle üzerindeki araba, kıyafet veya telefona göre değerlendirmeyin. Gerçek bir mümessil mesleği hakkında dürüst bilgiler verendir.

Tıbbi Mümessillerin Maaşları Yaptıkları İşe Göre Yeterli Mi?” sorusuna şimdi yanıtınız ne olurdu. Evet mi ? Hayır mı?

Saygılarımla

Bülent Vural
Kanguru Haber Editörü

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ