Kanguru Haber

Yeni Kimlikler 14 Mart’ta Dağıtılacak

Yeni Kimlikler 14 Mart’ta Dağıtılacak

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda tüm hazırlıkları tamamlanan çipli kimlik kartları projesinde sona gelindi.

Yasal düzenlemenin ardından çipli kimlikler 14 Mart’ta pilot bölge olan Kırıkkale’de dağıtılacak. Böylece 1976’dan beri kullanılan nüfus cüzdanları tarihe karışacak. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve milli işletim sisteminin kullanılacağı yeni kimlikler, taklit ve tahrif edilemeyecek. “Akıllı Kimlik Kartı” olarak da isimlendirilen yeni nüfus cüzdanları, seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kartla, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetten ulaşılacak. Temaslı çipte elektronik imza özelliği de bulunacak. Bu özellik sayesinde ikinci bir elektronik imza aparatına ihtiyaç duyulmadan elektronik ortamda işlem yapılabilecek. Yeni kartlar, başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak ve anında bloke edilecek.

Kopyalanması ya da üzerindeki verilerin değiştirilmesi mümkün olmayan kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek. Kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illerde yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde de her vatandaşa dağıtılması hedefleniyor. Türkiye, e-dönüşüm süreciyle e-kimlik uygulamasına geçerek büyük mesafe kat etmiş olacak.

Yeni Kimlik Kartı ile e-Devlet Hizmetlerine Her Yerden Erişilebilecek

Yeni kimlikler e-Devlet kapısı sistemine entegre edilecek. E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek. Vatandaşlar şifre almadan kimlik kartı ile sisteme giriş yapabilecek. 1 GB’a kadar veri depolanabilecek yeni kimlik kartlarında, banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip de yer alacak. Otellerde, hastanelere, bankalarda, okullarda, GSM operatörlerinde, emniyet işlemlerinde ve noterlerde kullanılacak yeni kimlik kartları vatandaşa kolaylık sağlayacak. Sahte ya da çalıntı kimlikle hat çıkarma riski sona erecek. Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek. Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.

Sahtecilik ve Dolandırıcılık Yapılamayacak, Vatandaş Mağdur Olmayacak

Yeni kimlik kartlarının biyometrik veri kaydı (sağ ve sol el parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi) özelliğiyle sahtecilik ve dolandırıcılık işlemlerinin önlenmesi planlanıyor. Noterde, tapuda, emniyette, okullarda veya kamu kurumlarında kimlik kartını gösteren vatandaş önce şifresini girecek, şifrenin 3 kez yanlış girilmesi durumunda kart bloke olacak. Yeni kimliklerin üzerinde bulunan güvenlik unsurları sayesinde taklit ve tahrif edilemeyeceği için vatandaşlar kimlik sahteciliği nedeniyle mağdur olmayacak.

Vize İstemeyen Ülkelerde Seyahat Belgesi Olarak Kullanılabilecek

Kimlik kartının ön ve arka yüzünde yer alan bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO 9303-3 standardına uygun şekilde basılıyor. Temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart, vize istemeyen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Bunun için sınır kapılarından ve havalimanlarından çıkış yapılırken biyometrik veri kaydını okuyacak cihazların kurulması ve vatandaşın kimlik doğrulatması için el okumasını yaptırması gerekiyor.

TÜBİTAK Tarafından Geliştirilen İşletim Sistemiyle Çalışıyor

Birçok doğrulama yöntemiyle donatılan yeni kimlik kartlarında kişiye özel şifre bulunacak. Başvuru esnasında pin zarfıyla verilecek şifreyi vatandaşlar daha sonra nüfus müdürlüklerinden kendi istedikleri şifre ile değiştirebilecek. Yeni kimlik kartlarında kart sahibine ait nüfus bilgileri, biyometrik veri kaydı ile karta ait bilgilerin yer aldığı bir temaslı bir de temassız olmak üzere fiziksel olarak birbirinden bağımsız iki çip bulunuyor. Kimlik kartı halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanının yerini alacağı için kartın ön ve arka yüzünde kart sahibine ait kimlik bilgileri ile fotoğraf bulunacak. Görsel olarak kimlik doğrulamada kullanılacak bu bilgiler ileri baskı teknolojisiyle koruma altına alınacak. Güvenlik sistemi sayesinde herhangi birinin eline geçen çipli kimliklerin bilgileri hiçbir şekilde kopyalanamayacak.

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ