Kanguru Haber

Şüphe, İnanç, İman

Kanguru Haber

Kanguru Haber

Şüphe veya kuşku, bir insanın, bir olay karşısında duyduğu emin olamama duygusu veya güvensizlik duygusudur. Şüphenin en genel tanımı ise; “inanç ve inançsızlık arasında kalan duygu”dur.

Biz, şüpheye, emin olma çabası, diyelim. Olan biteni anlamaya, kavramaya niyet edenler, her şeye şüphe ile bakar ve neden, nasıl sorularına cevap ararlar. Eğer bu sorulara cevap bulamazlarsa, emin olmak için, bulana kadar araştırmayı sürdürürler.

İnanç, bir düşünceye çok sağlam bir biçimde, içten, gönülden bağlı bulunma, güvenle doğru sayma, inanma.

Biz, inanca, nedeni nasılını fazla kurcalamadan, emin olma çabası diyelim. Olan biteni anlamaya çalışmaktan ziyade, kendilerince güvendikleri kişinin söylediklerini yeterli bulurlar ve ona inanırlar.

Şüphelenen, her şeye karşı olumsuz bir tutum takınır. Söylenen şeyin karşısında durur. Ona karşı tezler bulur. İnanan kişi, her şeye olumlu bakar. Söylenenleri destekleyici tezler üretir.
Şimdi bu sonuca göre; inanç mı iyidir, şüphe mi?

Bu tuzak bir soruya, inanç diyenler de, şüphe diyenler de kaybetti. Çünkü her ikisi de güven arayışıdır. Her ikisi de tam güvene, yani imana ulaşma köprüsüdür.

İman, kayıtsız şartsız güvendir. Bir şeyin yanında ya da karşısında olmak değildir. İnançta, küçük de olsa şüphe vardır. İman çok derin güvendir. Kayıtsız şartsız güven; aşktır, sevgidir.

İmana ulaşan, yani, kayıtsız şartsız güvende olan ve koşulsuz seven bir insan tasavvur edelim. Bu insan evrendeki her şeyle barışık, hiçbir canlı ya da cansız varlığı yargılamaz, yadırgamaz. Hırs, yarış, rekabet, rakip, kıyas, çıkar, beklenti nedir bilmez. İyi-kötü, güzel-çirkin, siyah-beyaz, uzun kısa, zayıf-şişman, gibi sıfatlar onun gözünde anlamsızdır. Durum böyle olunca; dert, tasa, sıkıntı, üzüntü, hayal kırıklığı, kin, nefret gibi duygular olay mahalline dahi uğrayamaz.

Şüphe ya da inanç bir yoldur. İnsanların bu yoldan giderek imana varması umulur. Bunu fark edebilenler, asıl amacı görürler ve o yönde ilerlemenin çaresine bakarlar.

Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ