Kanguru Haber

Sıfatların Arkasına Gizlenmek

Kanguru Haber

Kanguru Haber

Zamanın güçlü valisi, bir ustayı ziyarete gitmiş. Bir kağıda adını ve unvanını yazıp, görevliye; “Bu notu, Usta’ya iletin ve görüşmek istediğimi söyleyin,” demiş. Vali’nin notunu Usta’ya iletmişler. Usta, notu okur okumaz, kağıdı biryana fırlatıp; “Bu delikanlıyı derhal gönderin. Onu görmek istemediğimi söyleyin,” demiş.

Görevli geri dönüp, Vali’ye Usta’nın söylediklerini iletmiş. Vali durumu anlamış. Yeniden bir not yazmış, bu kez yalnızca adını yazmış ve görüşme talep etmiş. Usta yeni verilen nota bakmış, “Demek delikanlı, buymuş. İçeri getirin,” demiş.

Vali içeri girdiğinde, Usta’ya, “Neden böyle garip davrandınız?” diye sormuş. Usta; “Burada sıfatlara, unvanlara yer yok. Ben seni tanıyorum ama unvanını tanımıyorum. Sen gelmek istediğinde buyur ettim. Bir daha geldiğinde kendin gel, valiyi getirme onu arkanda bırak,” demiş.

Unvanıyla ustayı etkilemeye çalışan vali, baltayı taşa vurmuş.

İnsanlar incinmekten kaçınırlar. Bunun için akla ilk gelen seçenek; ‘Eğer güçlü olursam, gücümün caydırıcı etkisi sayesinde, kimse beni incitmeye cüret dahi edemez.’

Bu düşünceyle yola çıkanlar, güçlü bir sıfat edinme peşine düşüyorlar. Bu güçlü sıfatın, kendisine zırh olacağını hesap ediyorlar. Sıfat ne kadar büyükse zırhın o kadar kalın olacağı varsayılıyor.

Güçlü olmak, sadece korkaklara ve ondan yararlanmak isteyen dalkavuklara caydırıcı etki yapıyor. Aslında korkaklar ve dalkavuklar bile, o insanlara sevgi ve saygı duymuyor. Onların tek amacı, güçlünün gazabından korunmak ya da gücünden yararlanmak. Bu amaç için öyle güzel rol yapıyorlar ki, güçlü bunların sahtekârlığını ancak gücünü kaybettiğinde, anlayabiliyor.

İncinmekten korunmak için güçlü olmayı seçmek, bir bakıma maskeli kibirdir. Kibirli olmak, adeta sırça sarayda yaşamayı seçmektir. Bilindiği gibi sırça sarayda oturan kimseye taş atmamalıdır, eğer onlara taş atılırsa evleri başına yıkılır.

Sıfatıyla üstünlük sağlama çabası, neticede bir sıfat yarışına dönüşüyor. Sıfatlar insanlıktan önce gelince, ‘insanca muamele’ olay mahalline dahi gelemiyor. İnsanca muamele görenler bunun farkına varır ve aynı ölçüde karşılık verir. İncinmek istemeyenler, sıfatların arkasına saklanmak yerine insanca muamele etmeyi öğrenmelidir.

Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal  medyada  paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi  Twitter  üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden  @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ