Kanguru Haber

Chia Tohumu Gerçekten Zayıflatıyor Mu?

Chia Tohumu Gerçekten Zayıflatıyor Mu?

Kış mevsimini kendimizi yenilememiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Şimdiden yazın giyeceğimiz kıyafetlerde daha fit görülebilmek için kilo verme çabasına girdik. Ülkemizde son zamanlarda kilo kontrolü amacı ile kullanılan popüler olan Chia Tohumunu sizler için araştırdık. Chia tohumu sağlık üzerindeki etkiler nedir?, Chia tohumunu kimlerin kullanması uygun değildir? Chia tohumu günlük tüketim miktarı ne olmalıdır?, Chia tohumu gerçekten zayıflatıyor mu?

Chia tohumu; %25-30 oranına yağ içerir, bu içeriğin büyük kısmı kalp sağlığı için önemli olan omega-3’tür. Yaklaşık %20 oranında bitkisel protein, %20 oranında ise lif içerir.

Chia Tohumu Mucize mi?
Yaklaşık 2 yemek kaşığı dolusu kadar Chia tohumu; günlük lif ihtiyacının yaklaşık %40’ını; kalsiyum ihtiyacının %18’ini, magnezyum ihtiyacının ise %30’unu karşılar. Bu miktarda 5 gram omega-3; 4 gram protein içerir. Ancak içerdiği omega-3 ve protein bitkisel yapıda olduğundan ötürü vücutta çok verimli kullanılamaz.

Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
Salatalara, soslara ve sebze yemeklerine ilave edilebilir. Su ve sütte şişerek jelleştiği için puding yapılabilir. Yumurta akı yerine bazı tariflerde kullanılabilir.

Chia Tohumu Gerçekten Zayıflatıyor Mu?
Ülkemizde bazı uzmanlar tarafından mucize olarak gösterilse de, Dünya üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalara göre zayıflama üzerinde kanıtlanmış bir etkisi bulunmuyor. Hatta yüksek kalorili olduğundan ötürü kullanım miktarına dikkat edilmemesi kilo almaya bile yol açabilir. Ayrıca Chia Tohumu ile ilgili Amerika’da 12 hafta boyunca günde 50 gram Chia tohumu tüketen kişilerde zayıflama üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmadığı gerçeği söz konusu.

Tokluk süresini uzattığına dair veriler olsa da, bilim adamları tok tutma etkisinin lif içeriğine bağlı olduğunu, bu nedenle meyve sebzelerden zengin bir beslenme tarzının da aynı derecede tokluk yaratacağını düşünüyor.

Chia Tohumundaki Omega-3 Kalp Sağlığını Gerçekten Koruyor Mu?
Kalp sağlığını koruyan ve geliştiren omega-3 formu EPA ve DHA’dır. Oysa Chia tohumunda ALA adını verdiğimiz bitkisel formu bulunur. ALA’nın sadece %10-15 civarı EPA ve DHA’ya dönüşebilir. Chia tohumu tüketiminin DHA miktarını etkilemediği bilimsel çalışmalarca saptanmıştır. Bu nedenle de bilim adamları Chia tohumunun kaliteli bir omega-3 kaynağı olarak gösterilmesine karşıdır. Çünkü içerik olarak ne kadar yüksek oranda omega-3 içeriyor gibi gözükse de, vücutta kullanımı aynı yeterlilikte değildir. Özetle; Chia tohumunun balıkta yer alan omega-3’ün kalitesine ulaşma imkanı yoktur.

Chia Tohumu Başka Hangi Hastalıklarda Etkilidir?

  • Günde yaklaşık 30-35 gram Chia tohumu tüketmenin tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor.
  • Yüksek ve kaliteli antioksidan içeriği ile vücudun toksik öğelerden arınmasına yardımcı ve bu nedenle kansere karşı koruma sağlayabileceği düşünülüyor.
  • Yüksek lif içeriği ile kabızlık problemi yaşayanlar için doğal bir yardımcı.

Chia Tohumunu Kimler Tüketmemeli?
Chia tohumu; kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının doktor ve diyetisyene danışmadan kullanmaması gerekir. Yutma güçlüğü ve alerjik astımı olan kişilerin Chia tohumunu kuru olarak tüketmesi tıkanma ve nefes alamama problemine yol açacağından ötürü önerilmez.

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ