20 Bin Tıbbi Mümessil Çözüm Bekliyor
Onlar Türk İlaç Sektörü‘nde faaliyet gösteren ilaç firmalarının saha temsilcileri Tıbbi Mümessiller… Sayıları 20 bin üzerinde Tıbbi Mümessil şimdi mesleklerinin tanınmasını, hak etmiş oldukları sertifikalarının verilmesini ve işlerin bir parçası olan hastanelere ziyaret yasaklarının kalması için çözüm bekliyor.
2015 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) Rektörlüğü arasında, Beşeri Tıbbi Ürün Tanıtım Elemanlarına (ÜTE) yeterlilik verilmesi ve ürün tanıtım elemanı veri tabanı kurulmasına dair protokol yaptı. 3 ay sürecek olan yeterlilik eğitimi ve sınavı sonunda ” Yeterlilik Belgesi” verilecekti. “Yeterlilik Belgesi” bedavaya verilmiyor. Yeterlilik Belgesi için Tıbbi Mümessillerden 1.000TL + %18 KDV alındı.
Oysa yıllarca hekim, diş hekimi, eczacı vb kişilere nasıl bir iletişime girebileceğini bilen, firması tarafından verilen eğitimlerde başarılı olmuş, sektöründe örnek alınan kişiler dahi “Yeterlilik Belgesi” almak zorunda kaldı. Kimi firmalar için 1.000 TL + %18 KDV çok değildi. Bu parayı firma olarak ödediler. Lakin çoğu kişi bu parayı bireysel olarak ödediler.
O dönemde işe girmek için Yeterlilik Belgesi istendi. Hatta Yeterlilik Belgesi bahane edilerek sektörde “Tazminatsız İşten Çıkarmak” gerçekleşmişti. Tıbbi Mümessiller, bu eğitimlerde başarılı oldukları halde halen Yeterlilik Belgeleri‘ni alamadıklarını söylüyorlar.
Ayrıca 3 Temmuz 2015 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de;
Ürün Tanıtım Temsilcileri
MADDE 10 – (1) Üniversitelerin, ürün tanıtım temsilcisi yetiştiren bölümlerinden mezun olanlara diplomalarını ibraz etmeleri hâlinde veya en az yüksekokul mezunu olup Kurum tarafından yapılan veya yaptırılan sınavı başarı ile geçenlere Kurum tarafından yeterlilik belgesi düzenlenir.
(2) Ürün tanıtım temsilcileri;
a) Yeterlilik belgelerinin olması kaydıyla firmalarda ürün tanıtım temsilcisi unvanı ile çalışabilirler.
b) Yeterlilik belgesi almaları durumunda Kurum elektronik kayıt sistemine Kurum tarafından kaydedilirler. Sisteme kayıt olan yeterlilik belgesi sahibi ürün tanıtım temsilcilerine, ruhsat/izin sahibi tarafından formatı Kurumca belirlenmiş bir “Ürün Tanıtım Temsilcisi Kimlik Kartı” düzenlenir. Kimlik Kartı olmaması durumunda ürün tanıtım temsilcisi olarak çalıştırılamazlar.
c) Hekim, diş hekimi ve eczacı haricindeki sağlık meslek mensuplarına herhangi bir ürün ve benzerinin tanıtımını yapamazlar ve tanıtım malzemesi veremezler.
ç) Ürün tanıtımı sırasında ürünle ilgili kendilerine rapor edilen advers etki/olayları firmalarındaki bilim servisine iletirler.
(3) Ürün tanıtım temsilcilerinin çalışma saatleri içinde kamu hizmeti veren sağlık kurum ve kuruluşlarında beşerî tıbbi ürün tanıtımı yapabilmeleri aşağıdaki kurallara tabidir:
a) İlgili idarî amir, ürün tanıtım temsilcilerinin sağlık meslek mensupları ile yapacakları ürün tanıtımı amaçlı görüşmelerin yapılabilmesini temin etmek üzere, çalışma düzenlerini gözeterek en uygun zamanı tahsis eder. Bu tahsis, eğitim hizmetlerini ve hastalara verilen sağlık hizmetlerini aksatamaz.
b) Ürün tanıtım temsilcileri ziyaretin başında hangi ruhsat/izin sahibini temsil ettiklerini açıklar ve ürün tanıtım temsilcisi kimlik kartlarını gösterirler.
(4) Ürün tanıtım temsilcilerinden bağış ve benzeri gibi adlarla da olsa, sağlık kurum ve kuruluşlarına girişleri için ücret talep edilemez.
(5) Sağlık kurum ve kuruluşlarına, ürün tanıtımı olarak algılanabilecek afiş veya benzeri tanıtım materyalleri konulamaz, asılamaz veya yapıştırılamaz. Ancak aşılama kampanyaları, salgın hastalıklar, sigara veya obeziteyle mücadele gibi konularda sağlıklı yaşamın teşviki amacıyla Bakanlığın gerçekleştirdiği kampanyalarda kullanılacak afiş ve benzeri tanıtım materyalleri bu hükmün dışındadır.
Yukarıdaki Resmi Gazete yayınlanan 3.cü maddenin (a) bendine dayanarak Kamu Hastaneleri’nin idaricilerinin uygun zaman ve yer tahsisi konusunda destek ve çözüm bekliyorlar…
Konu ile ilgili görüştüğümüz Mümessil Dayanışma Derneği (MÜDAD) Başkanı Atay Dumlu “Biz Tıbbi Mümessil temsilcileri olarak, Yeterlilik Belgesi almak için 30.000.000 Tl ülke ekonomisine katkı da bulunduk. Halen Yeterlilik Belgeleri Tıbbi Mümessillere verilmemiştir. Aynı zamanda mesleğini icra edebilmek için ünitelerde ziyaret yasakları bulunmaktadır. TBMM’de bulunan partilerin milletvekilleri ile konunun meclis gündemine taşınması için görüşmelerimiz sürmektedir.
Yine Tıbbi Mümessillerin çalıştığı illerde hatıra ormanı yapılabimesi için Belediyeler ile görüşüyoruz. O ilde çalışan her Tıbbi Mümessil adına 10 fidan dikeceğiz. Mesleki dayanışma için çanta arkadaşlarım olan Tıbbi Mümessilleri MÜDAD çatısında birlik olmaya çağırıyorum” dedi.
Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.
Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.