Kanguru Haber

Kime Sorsanız Haklı!

Kanguru Haber

Kanguru Haber

Sözlüğe göre, hak; hukukun, adaletin gerektirdiği ve birine ayırdığı şey, kazanım, kazanç. Haklı olmak; davası, savı, düşüncesi davranışı, doğru adalete uygun olmak.

Haklı olmak tanımında, ‘adalete uygun olmak,’ var. Kendini haklı bulup da, adalete uygun davrananları ender görüyoruz. Bugün gördüklerimiz, ‘haklı olan güçlüdür,’ diyerek, gaddarlaşıyor, küstahlaşıyor. Hele bir ideolojinin mensupları, ‘haklı davası’ için, bırakın gaddarlaşmayı, zalim, hatta katil olmayı bile hak görüyor.

İyi güzel de, neyin hak, neyin hak olmadığına veya kime göre hak, kime göre değil olduğuna nasıl karar vereceğiz?

Kime sorsanız haklı!

Hepimize sen de haklısın diyecek kadar hoş görülü, bir Nasrettin hoca bulamayacağımıza göre, bu işi nasıl tatlıya bağlayacağız?

Her insan farklı köprülerden, farklı süzgeçlerden geçtiği için herkesin doğruları farklıdır. Herkesin kendi doğrularına uygun bir dünyası vardır. Herkes kendi dünyasında yaşamak istiyor. Dünyada herkese yetecek kadar yer var ancak herkesin dünyasına yetecek yer bulmak mümkün değildir. Örneğin bir eve, dahası bir odaya iki insan rahatlıkla sığar ama iki insanın dünyası bir memlekete sığamaz. Bütün anlaşmazlıklar ve çatışmalar, insanların dünyaları arasındadır.

Ben haklıyım, demek; ben kendi dünyamda yaşamak istiyorum, doğruları ben bilirim, kuralları ben koyarım, o halde, sen benim doğrularıma uyacaksın,’ dayatmasıdır. Bu dayatma, merhametten uzak, kibirli, küstah ve gaddar bir yaklaşımdır. Ben haklıyım dayatmasında, karşı tarafı anlama, dinleme, empati kurma gayreti hiç yoktur. Bu dayatmaya muhatap olan kişi, kendinin, adam yerine konmadığını hisseder. Bu hisle, öfkelenir, öfke giderek kin ve nefrete dönüşür. Kendisine bunu yaşatandan bir gün bunu intikamını almayı düşünür.

Haklı olmanın gücü ölçüsüz ve fütursuzca kullanılınca mağduriyet, kin ve nefrete yol açıyor. Kişi kendi dünyasında yaşamak adına yarattığı mağduriyeti bile hak sayıyor. Haklı olmak kişiyi merhametsiz yapıyor. Haklı olmaktan biraz vazgeçip, farklılıklara hürmet edilse, kendi doğrunu dayatmak yerine ortak doğrularda buluşsak nasıl olur?

Hüseyin Güdücü
drguducu@hotmail.com

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal  medyada  paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi  Twitter  üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden  @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ