Kanguru Haber

50 Yıl Sonra Yeniden Sevmek Zamanı

50 Yıl Sonra Yeniden Sevmek Zamanı

“Sevmek Zamanı” sinema işletmecilerinin kabul etmemesi nedeniyle gösterime hiç girmedi. Film sadece 1966’da Prof. Sami Şekeroğlu Sinema – TV Merkezi’nin temelini oluşturan KULÜP SİNEMA 7’ de düzenlenen özel bir galada Güzel Sanatlar Akademisi’nde gösterildi.

Sevmek Zamanı’nın restorasyonu, Prof. Sami Şekeroğlu’nun danışmanlığında, ileri dijital sinema ve restorasyon teknolojisi kullanılarak, genç öğretim üyelerinden ve öğrencilerden oluşan bir ekip tarafından yapıldı. Filmin orijinal negatifi yüksek çözünürlükte tarandı ve 132.021 kareye ayrıldı. Her bir film karesi üzerindeki fiziksel ve görsel bozukluklar onarıldı, toz ve çizikler yok edildi. Planlar arasındaki yoğunluk farkları düzeltildi. Filmin sesindeki hışırtı ve gürültüler de temizlenerek görüntüyle eşlendi.

Türk sinemasının en yaratıcı yönetmenlerinden biri olan Metin Erksan; ülkemizde sinema eğitimini başlatan İDGSA Sinema – TV Enstitüsü’nün (bugünkü adıyla Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi) ilk eğitim kadrosunda yer almıştı.

Kurum, Türk sinemasının önemli eserlerinin gelecek kuşaklara ulaşmasını sağlamak için bir restorasyon programı yürütüyor. Bu amaçla; öğretim üyeleri ve öğrenciler, öncelikli olarak, sinema eğitimine emek vermiş olan hocaları Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Halit Refiğ, Duygu Sağıroğlu ve Feyzi Tuna’nın filmlerini onarıyorlar.

Metin Erksan’ın “Kuyu”, Halit Refiğ’in “Hanım” ve “Haremde Dört Kadın”, Atıf Yılmaz’ın “Ah Güzel İstanbul”, Duygu Sağıroğlu’nun “Bitmeyen Yol” ve Feyzi Tuna’nın “Kuyucaklı Yusuf” filmlerinin restorasyonu, kendi imkânlarıyla büyük ölçüde tamamlandı. Program için maddi destek arayışları devam ediyor.

Merkez, geçtiğimiz yıllarda da Özdilek, Gan ve Technicolor Vakıfları ve Groupama’nın maddi desteğiyle restorasyon çalışmalarını yürütmüş; “Üç Arkadaş” (yön: Memduh Ün), “Vesikalı Yarim” (yön: Lütfi Akad), “Gurbet Kuşları” (yön: Halit Refiğ) ve “Muhsin Bey” (yön: Yavuz Turgul) filmlerini onarmış ve yenilemişti.

Yazımızı beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanarak sosyal medyada paylaşıp daha fazla kişiye ulaştırmanızı rica ederiz. Bizi Twitter üzerinden @kanguruhaber hesabından, Instagram üzerinden @kanguruhaber hesabından da takip edebilirsiniz.

Yorum yapmak, eklemek ya da düzeltmek için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ